>Bankje
Bankje

Door Hugo Camps – 22/08/2017 – Buitenspel

bankje

De commotie rond de miljoenentransfer van Neymar is hypocriet en selectief. 222 miljoen is inderdaad een hoop geld, maar Gent en Anderlecht zijn in verhouding even waanzinnig. Moralistische bezweringen zijn een achterhoedegevecht, in het voetbal en in de maatschappij. Financial Fair Play, roept u? Op Wimbledon en Roland Garros kennen ze het woord niet eens. En in het F1-circuit is het not done om over geld te spreken.

Allicht is de voetbalmercato uit de klauwen gelopen, maar het operetteleger van dit land krijgt er ook een miljard bij. De minister glundert als een gedecoreerde worst. Niet de hoogte van een bedrag voor een topvoetballer is noodzakelijkerwijs abject, de wijze waarop het bij elkaar wordt geritseld is dat wel. En altijd met schimmige tussenpersonen, de zogenaamde zaakwaarnemers.

Van het sacrale Camp Nou naar een Parijse betonblok is een offer. Ook al omdat Neymar in Frankrijk niet de goddelijke hoogte van rugbyspelers kan bereiken. Hij wordt een vedette voor Paris Match, de aristocratie is hij kwijt in Parijs.

In zijn transfer is ook de vader-zoonrelatie gekapseisd. Papa Neymar vangt 36 miljoen op de overstap van zoonlief naar Paris Saint-Germain. Daarnaast heeft hij ook nog een kleine 10 procent op zijn jaarsalaris van 50 miljoen, op portretrechten, op publicitaire wissewasjes. Ben je dan nog een vader of ben je een ordinaire graaier?

Ik ken talloze voetballers die hun ouders en zusjes een duwtje geven naar het comfort van het leven. Of ze kopen een wat groter huis voor pa en ma, of ze vullen het pensioentje aan, of ze betalen de zorg voor de oude dag. Wilfried Van Moer heeft zich altijd ontfermd over zijn broer die aan multiple sclerose leed. Een zus met beperking van een Nederlandse international wordt in een aangepaste instelling tot in de puntjes verzorgd op kosten van de spits. Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart hebben hun ouders weggesleept uit achterbuurten en woonwagens. Ze hebben nu ook een eigen volkstuintje. En de Nederlandse oud-bondscoach Bert van Marwijk zorgt al zijn hele leven voor een zus met psychische problemen na een kwaadaardig huwelijk.

Familiale solidariteit blijft geen dode letter onder voetballers. Tenslotte zijn de meesten behoorlijk sentimenteel. Fans van André Hazes, nietwaar?.

Maar dat vader Neymar miljoenen pakt op opeenvolgende transfers van zijn zoon overstijgt verbondenheid. Een normale vader wil niet verdienen aan zijn kind. Voor Neymar sr is de 25-jarige voetballer een buitenaardse melkkoe. Zo’n vader zou ik niet willen. Dan maar op een bankje in de Marollen.

delen op

2017-08-22T11:43:57+00:00