>Christine
Christine

Door Hugo Camps – 17/11/2017 – Buitenspel

christine

Het is tijd voor een ode aan Christine Mussche. De #Me Toobrigade kan me niet tegenhouden, want ik heb mevrouw Mussche lief. Ik bewonder haar reeds van in de vorige eeuw. Als strafpleiter heeft ze naam gemaakt met zedendelicten van slachtoffers en daders, met Operatie Kelk over pedofilie in de kerk en nu staat ze weer in het centrum van het maatschappelijk debat over grensoverschrijdend seksueel gedrag. Een tiental slachtoffers van tv-maker Bart De Pauw heeft Christine om bijstand verzocht in het verdere verloop van de delicate affaire.

Ik zag haar in een aantal duidingsprogramma’s op televisie en was steeds weer getroffen door haar sereniteit. Scoringsdrift: nul. Nepnieuws: nul. Leedvermaak: nul. Strak in de plooien van haar zelfopgelegde discretie. Ze wil de anonimiteit van de slachtoffers blijven garanderen, maar heeft het door tussenkomst van het parket niet meer helemaal in de hand. Ze is ook bereid tot een bemiddelingsinitiatief. Kortom, Christine zoekt het beste voor haar klanten en maakt zelfs vrijwillig plaats voor een oplossing buiten haar. Het is de signatuur van haar hele leven aan de rechtbank: dienend zijn.

Nooit zoekt ze de publiciteit voor eigen opportunisme of ijdelheid. Als strafpleiter hoor je ze nooit bulderen. Advocaat zonder cinema, alleen heftig voor het zinvolle argument. Wel altijd principieel in de strijd tegen onrecht. Inclusief bezoekjes in de gevangenis. Het laatste is mede haar persoonlijke betrokkenheid. Ze kan niet functioneren als notaris van onrecht en leed.

Christine is zelf trotse moeder. Dat scherpt haar gevoeligheid voor misbruik van kinderen en vrouwen gevoelig aan. Daarbij heeft ze geen spat last van autoriteitenvrees. Haar onafhankelijkheid is voltooid.

Ik begrijp dat seksueel geteisterden hun toevlucht zoeken tot haar. Haar inlevingsvermogen is onbegrensd en haar verontwaardiging nooit demagogisch. Daarnaast is ze taai in haar pleidooien, bij het onverbiddelijke af.

Christine Mussche is een koningin van de advocatuur, al weet ze dat zelf niet. In alle dossiers, in alle rechtbanken houdt ze de beschaving hoog. En daarmee ook haar ambacht. Ze heeft in haar leven veel leed zien passeren, maar haar gave lach is intact gebleven.

delen op

2017-11-17T09:38:33+00:00