>Derde Human Rights Unltd. Fried van Hoof aWard
Fried van Hoof

Door Louise Verhelst – 23/11/2017 (update 20/12/2017) – In de kijker

derde human rights unltd. fried van hoof award

Save the date: op vrijdag 12 januari 2018 vindt de uitreiking van de derde Human Rights Unltd. Fried van Hoof aWard plaats!

Over de Fried van Hoof aWard

De Human Rights Unltd. Fried van Hoof aWard ter ere van wijlen professor Godfried ‘Fried’ van Hoof zal dit jaar voor de derde maal uitgereikt worden.

Als Nederlandse academicus en advocaat was Fried van Hoof één van de belangrijkste figuren die de Europese rechtspraak inzake mensenrechten door de jaren heen gestalte en uitstraling gaf.

Zijn levenswerk inspireerde ons om jaarlijks een prijs uit te reiken aan zij die in Nederland of België grensverleggend zijn geweest in de vrijwaring van de mensenrechten.

In 2015 werd de allereerste ‘Fried van Hoof aWard’ uitgereikt aan Ellen Vermeulen (verslag hier).

De tweede award werd, nu zowat een jaar geleden, toegekend aan de vluchtelingengroep ‘Wij zijn hier’ (verslag hier).

Nominaties 2017

Op zaterdag 16 december kwam de jury bijeen in Utrecht om uit verschillende uiteenlopende projecten en bijzondere initiatieven de genomineerden voor de Fried van Hoof aWard 2017 te selecteren.

Werden genomineerd (in alfabetische volgorde):

Aya Sabi

Deze piepjonge studente Biomedische Wetenschappen blogt tweewekelijks voor deredactie.be, is columniste voor NTGent Magazine, bracht net de roman ‘Verkruimeld Land’ uit en geniet op jonge leeftijd al een stevige live-reputatie. Sabi schrijft over recht en onrecht, leven en dood, kunst en cultuur, ver en dichtbij, oorlog en vrede.

Schrijven is een poging om mijn plek op de wereld te veroveren.  Ik ben een deel van een minderheidsgroep die zolang ze zelf niet spreekt enkel anderen over haar zal horen spreken. […] Dit is de wereld die ik met woorden voor mezelf schets. Wees welkom. En weet dat deze wereld, zoals de wereld daarbuiten, veranderlijk is. Dat wij kiezen hoe we de wereld zien. Wreed, dan zijn woorden troost. Mooi, dan zijn woorden erkenning.” 

Katinka Slump

Als onderwijsjurist heeft Katinka Slump zich gespecialiseerd in de rechtspositie van de onderwijsvrager; de leerling en student. Door middel van publicaties en presentaties tracht zij de complexe wet- en regelgeving in het onderwijs meer toegankelijk te maken, ook voor niet-juristen. Daarnaast is zij juridisch adviseur bij vraagstukken binnen het onderwijsrecht en mediator bij onderwijsgeschillen. Deze advocate betekent veel op het gebied van kinderrechten, vooral het recht op onderwijs voor thuiszitters.

“Als u niet strijdt voor de rechten van uw kind, wie doet dat dan wel?”

Website: http://www.adviesonderwijsrecht.nl/profiel-katinka-slump-onderwijs-jurist/

KIYO

Uitgaande van het Kinderrechtenverdrag dat stelt dat kinderen rechten hebben, wil KIYO, als erkende Belgische NGO ervoor zorgen dat alle kinderen de mogelijkheid hebben en in staat zijn om hun rechten op te eisen. Om daartoe te komen, creëert KIYO bewustzijn rond het bestaan van kinderrechten en reikt expertise aan om Kinderrechten waar te maken in haar partnerlanden. Een stem voor kinderen.

Website: https://www.kiyo-ngo.be/nl

Pim Fischer

Deze Nederlandse advocaat is, net zoals Fried van Hoof, een van de pioniers in het afdwingbaar maken van de sociaaleconomische rechten, waarbij hij steeds oog heeft voor de positie en de rechten van kinderen.

Website: http://www.fischergroep.nl/

Uitreiking

De derde award wordt uitgereikt op vrijdag 12 januari 2018 in de Cultuurkapel Sint-Vincent te Gent (Sint-Antoniuskaai 10 – parkeren kan in de omliggende straten of in Parking Ramen gelegen te Ramen 23, op 10 minuten wandelafstand van de Cultuurkapel).

De prijs is ditmaal een schilderij van Joost van Hoof, de oudste zoon van wijlen Fried van Hoof.

De uitreiking start om 20.00u met gastvrouw Fien Sabbe.

Muzikale duizendpoot Nils De Caster (o.a. The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra, The Broken Circle Breakdown Band) zorgt samen met Kathleen Vandenhoudt (o.a. The Rielemans Family & Billy & Bloomfish) voor de melodieuze  intermezzo’s. Ook zal Jeroen Ward, neef van wijlen Fried van Hoof, een gedicht voordragen.

Wij vragen bevestiging van uw aanwezigheid vóór maandag 8 januari 2018 op het e-mailadres: [email protected] (doch niet verplicht).

Hopende u te mogen verwelkomen,

Hartelijke groet,

Stichting Fried van Hoof
Marion van Hoof-Ward – Prof. Em. Pieter Van Dijk – Prof. dr. Barbara Oomen – Prof. dr. Yves Haeck –Em. Raadsheer Henri Heimans – Prof. dr. Fred Verzijlbergen – Prof. dr. Joachim Meese – Mr. Walter Van Steenbrugge

delen op

Blijft u graag op de hoogte
van onze visie op advocatuur
en de actualiteit?
Geïnteresseerd in lezingen of studiedagen?

schrijf u in op onze nieuwsbrief

2018-06-05T21:50:30+00:00