>Eenzame hoogte
Sixties

Door Hugo Camps voor Van Steenbrugge Mediation – 08/07/2020 – Buitenspel

eenzame hoogte

Club Brugge trekt de deur van de Pro League achter zich dicht. Het wil niet langer deel uitmaken van een institutionele leugen. Club wil zijn eigen gang na een cascade van frustraties over fratsen en nonbeleid van de KBVB.

Als een topclub zo’n beslissing neemt is het crisis in een normaal voetballand. Dan horen raden van bestuur, de voorzitter en alle figuranten ontslag te nemen. Dan moet het hele bestuursapparaat op de schop. Zeg dat tegen Belgische bobo’s die slijmen en geilen bij de gedachte aan een knecht. Hun toverwoord is personeel. Een kantinejuffrouw volstaat al om hun machtsgevoel te strelen. Eindelijk mogen ze ook eens baasje spelen.

De Pro League is altijd al een misbaksel geweest. Met een zwakke voorzitter en een bestuur dat er voor zichzelf zit. Kalenders worden ineengeflanst en disciplinaire maatregelen zijn quasi à la carte.
Dan ontstaat een geloofwaardigheidsprobleem. Zowaar op een moment dat het voetbal een nooit geziene crisis doormaakt. Het is niet eens zeker dat we ooit nog voor volle stadions zullen spelen. Om nog te zwijgen van sociale distancing op trainingen. Voetbal heeft nood aan volle tribunes en krijgsliederen. Het publiek is een onmisbare mittspieler. Het wezen van een volkssport is dat het volk aanwezig mag zijn. Bridgen kan ook in een tentje, voetballen niet.

Door het gezelschapsspel van de Pro League te verlaten heeft Club Brugge een belangrijke daad gesteld. Club geeft een duw aan de professionalisering van het Belgische voetbal. Het wil niet langer ronddolen in amateuristische onzin. De Pro League is alleen maar geld- en tijdverlies. Ik vraag me af welke club Brugge gaat volgen in de weerzin. Op Anderlecht hoeven we niet te rekenen: in Neerpede raakt de jaloezie voor het succes van Club niet verteerd. En de solidariteitspremie die paars-wit Club meent te kunnen opleggen, is van zo’n mercantiele onnozelheid dat we aan een gesticht mogen denken.

Club is de Belgische ploegen in alles ver vooruit. Het duo Verhaeghe-Mannaert heeft de club van hoog tot laag gecommercialiseerd. Club zit nu in een Europees kransje waar plezier en geld hand in hand gaan. De supporters vinden het prima.

Het soleren van Club kan een doorbraak zijn in de afbouw van kneuterigheid en relationele privileges. Het neemt de schaduw weg van ons kent ons. Het zou een zegen zijn mochten Verhaeghe en Mannaert zich weer eens met de voetbalbond bezig willen houden. Waar je struikelt over de puinhopen van jarenlang nonbeleid. De structuur van Club is reeds zo geolied dat een tijdelijk bijbaantje voor het leidersduo wel even kan. Club Brugge is de enige club die sportief en financieel blaakt van gezondheid.

*                *              *

Een column geschreven door Hugo Camps voor Van Steenbrugge Mediation
Beeld Hugo Camps © Michiel Hendryckx

delen op

2020-07-08T10:49:53+00:00