>Hoe maatschappelijk is voetbal nog?
Sixties

Door Hugo Camps voor Van Steenbrugge Mediation – 20/05/2020 – Buitenspel

Hoe maatschappelijk is voetbal nog?

Het einde van de voetbalcompetitie verdient geen schoonheidsprijs. Wekenlang duurde het voor er een besluit werd genomen over een fatsoenlijke ontknoping en toen iedereen gaar gekookt was, besliste de Pro League dat Club Brugge de verdiende kampioen was en dat Waasland-Beveren zou degraderen. OHL en Beerschot bleven misnoegd achter, want het is nog steeds niet zeker dat de wedstrijd die over promotie beslist ook zal gespeeld worden. In afwachting lieten ze de stank van chantage opstijgen.

De jurisprudentie van de Pro League is zo antiek als een huifkar. Het ging natuurlijk weer om geld, een andere waarde bestaat niet voor Belgische profclubs. Idioot was dat de bijdrage van Club aan het solidariteitsfonds vooral in de zakken van Anderlecht en Racing Genk verdwijnt. Hoe krom kun je zijn in opgelegde noblesse?

Club is natuurlijk de zeer gewaardeerde titelhouder. Er werd een virtueel feestje tegenaan gegooid, maar de vreugde was zoek. Het wordt een ziekte om voetbal en wielrennen virtueel uit te venten. Alsof sport geen hartenkreet meer zou zijn. Alsof applaus uit een mechaniekje komt. Het einde van het kampioenschap 2019-2020 was in alle opzichten treurig. En er blijft een zweem van onrechtvaardigheid hangen.

Inmiddels heeft de Bundesliga de competitie hervat in lege stadions. Het is een surrealistisch decor dat weinig handen op elkaar krijgt. Maar er wordt tenminste nog gespeeld, en daarvoor is voetbal uitgevonden. Niet om op het ereterras te paraderen met woekerwinsten.

De maatschappelijke betekenis van voetbal is door de coronacrisis kennelijk gereduceerd tot bijkomstig amusement. In tegenstelling tot ondernemingen en handelszaken worden de clubs niet gesteund door regering en parlement. Ergo, er heerst bijna een vijandige sfeer. Resultaat: zowat alle clubs verkeren in ademnood. De verwachting is dat sommige nog voor het nieuwe seizoen zullen omvallen. Vooral 1B is een kerkhof. Zelfs clubs als Anderlecht en Standard hebben geen ruimte om te investeren in spelers en accommodatie. De Belgische voetbalbond snurkt onverstoord verder.

Er zal toch een discussie op gang moeten komen over de betekenis van voetbal voor de samenleving. Hopelijk wordt het debat niet gemonopoliseerd door de nieuwe populisten vermomd als virologen. Het woord is aan clubleiders, coaches, materiaalmannen en kantinejuffrouwen. Zij moeten regeringen een spiegelbeeld voorhouden. De ouders van jonge voetballertjes mogen mee de stem roeren.

Voetbal is niet de beste van alle werelden, maar het is wel een sub-natie die alle lagen van de bevolking meeneemt in enthousiasme en geloof. Als dat geen coronasubsidie waard is, wat dan wel? Het virtuele kampioensfeestje van Club Brugge was softenonplezier. Maar er ging wel veel troost van uit en bracht duizenden mensen tot een gemeenschapsgevoel. Het gevoel waar virologen zonder ophouden om staan te bedelen.

*                *              *

Een column geschreven door Hugo Camps voor Van Steenbrugge Mediation
Beeld Hugo Camps © Michiel Hendryckx

delen op

2020-05-20T09:39:06+00:00