>Infaam
Infaam

Door Hugo Camps – 26/10/2017 – Buitenspel

infaam

Na jaren pingpong met het dossier van de Bende van Nijvel lijkt nu een onderzoeksrechter op te staan die er werk van wil maken. Niet dat zijn voorgangers de impact van het dossier op de samenleving niet begrepen, maar ze misten in ieder geval de trein van de urgentie. De indruk bestond dat de Bende van Nijvel een veldwachter uit Dendermonde en een koddebeier uit Charleroi als tegenpartij had. De versnippering van het onderzoek was al wraakroepend en dan werd het nog eens in handen gegeven van dilettanten. Allicht gaat de vlag dan uit als ‘De Reus’ wordt geïdentificeerd, zij het daarom nog niet ontmaskerd. De Bende blijft een perpetuum mobile van vliegers en ballonnen. Het falen van Justitie is een enorme schandvlek op deze rechtsstaat. Ook en vooral omdat er niet eens een poging is ondernomen om een brede elite met verschillende disciplines op het onderzoek te zetten. Ze dromen bij Justitie van een grote doorbraak, maar ze doen er alles aan om de rechtsstaat op de transferlijst te plaatsen. Nonchalance is in dit dossier het grote kwaad.

Een bepaalde advocaat speelde zijn traditionele soloslim op televisie met de vettigheid van veel hoop in blik in de aanbieding. Andere advocaten smeekten om de nodige middelen en logistieke steun dan wel gezamenlijkheid van het onderzoek, maar deze grand cri werd nog niet serieus genomen. Zou er nog iets zijn op Justitie wat wel de categorie beroepsernst verdient.

Niet de politiek, rechters en advocaten houden deze rechtsstaat nog enigszins in stand. Over laksheid gesproken, nu pas werkt Justitieminister Geens aan een regeling voor spijtoptanten. Het liquidatieproces tegen Holleeder en de zijnen wordt al jaren gevoerd met kroongetuigen die achteraf  de nodige faciliteiten krijgen om in de onderduik te gaan leven. En dan niet met paard en kar. Ik ben niet gecharmeerd van verraders, maar geef toe dat de strijd tegen zware criminaliteit er nood aan heeft.

Het schrijnende aan het dossier over de Bende van Nijvel is dat de slachtoffers na meer dan dertig jaar geen stap opgeschoten zijn in de richting van de waarheid. Ze leven in hoop zonder kritische massa en het enige wat dan overblijft is wanhoop. Niets is meer deprimerend en slopender dan de verwachting dat er iets gaat gebeuren om na dertig jaar te moeten concluderen dat er niets is gebeurd. Met de Bende van Nijvel heeft het gerecht zich schuldig gemaakt aan het uitroken van het mysterie van de hoop bij de slachtoffers.

Er moet een streep onder deze infame martelgang getrokken worden. Laten we het onderzoek nog een laatste kans geven, desnoods met hulp van de maffia.

Hoor ik nu mezelf liegen?

delen op

2017-10-26T16:59:52+00:00