>Kromme rechtspraak
kromme rechtspraak

Door Hugo Camps – 16/03/2018 – Buitenspel

kromme rechtspraak

Halen we ooit nog goklust uit het voetbal? Ik dacht het niet. Niet in Eupen en niet in Anderlecht. De Pro League wordt door gokbedrijf Unibet gesponsord, wat wil je dan? Voetbal en wielrennen zijn vergeven van beddingpartners. Ik zie nog het maagdelijke wit van Real Madrid met daarop in grote letters BWIN. Gelukkig heeft Alfredo Di Stefano het niet moeten meemaken.

Zelfs veldrijden wordt nu gekoloniseerd door casinobedrijven.

Bij de KBVB bestaat niet zoiets als een morele autoriteit die sponsors wikt en weegt op hun maatschappelijke uitstraling. Als het om geld gaat is de maatschappij een inferieure speler.  Het Bondsparket heeft nog nooit een rechtsgang ten gronde ontketend. Het stort zich als een lemmet in geschillen en procedures die nauwelijks iets om het lijf hebben. Figuranten van ijdelheid. Onlangs viel het woord ‘blamage’ nog.

Zowel bij de FIFA en UEFA als bij nationale voetbalbonden ontbreekt het aan solide rechtspraak. De richtlijnen zijn niet eens eenduidig, de strafmaat is selectief. In de Geschillencommissie wordt gejongleerd met schorsingen en waarschuwingen. En ook met rang en stand van grote en kleine clubs. Terwijl eenheid van jurisprudentie toch een grondregel zou moeten zijn voor een beschaafde samenleving.

Voetbal is niet langer een parochiesport. Clubs zijn multinationals met miljoenenbudgetten en dito salarissen. Op de parking van trainingscomplexen val je om van het blikken orgasme dat staat te pronken. Laat dan ook de rechtsgang van de wereld zijn.

Degradatie betekent een miljoenenstrop voor een voetbalclub. Vandaar ook de litanie van verdachtmakingen aan het einde van de reguliere competitie. Wie heeft wie omgekocht? Het is een terugkerend repetitio. Zonder bewijslast ga ik niet mee in de fabulatie. Alleen hoop ik ooit op een bondsparket te kunnen rekenen dat het rechtsgevoel au sérieux neemt.

delen op

2018-03-16T19:36:56+00:00