>Middagjournaal Nieuwe Feiten van 1 februari 2019
sport

Door Walter Van Steenbrugge – 1/02/2019 – In de kijker

middagjournaal nieuwe feiten van 1 februari 2019

De poëzieweek die in Vlaanderen en Nederland nog tot volgende zaterdag loopt, koos dit jaar voor ‘vrijheid’ als thema.

Het lijkt een ode aan Hugo Claus die zegde dat poëzie normloos moet zijn,  geen enkele grens mag verdragen.

Strijden voor vrijheid is dan weer, voor de strafrechtadvocaat, dé kern van zijn bestaan. Vrijheid, de absolute tegenpool van gevangenschap. In die mate dat Martin Luther King daarover zegde dat vrijheid zo waardevol is om er zelfs voor in de gevangenis te gaan zitten.

Over dat gevangenschap wordt nogal badinerend gesproken. “Vijfsterrenhotel op kosten van de burger”, “Beter de gevangenen op water en brood zetten”, zijn veel gehoorde oneliners op tram of bus.

Gezegdes die plots in de kiem smoren als een opsluiting zich in de eigen leefwereld of dat van zijn intimi manifesteert. Als er geen verbinding meer met de medemens of met het leven kan worden gemaakt, is de zin van het leven verdwenen.

Vermits gevangenisstraffen zowat altijd eindig zijn, creëer je geen betere mens bij diens vrijlating door hem die zin te ontnemen. Een straf moet altijd een perspectief bieden, een nieuwe toekomst.

Die nieuwe toekomst bouw je niet op de grauwe grond van onze gevangenissen, vol wantrouwen, drugs en geweld. De pijn van slachtoffers herstel je evenmin met nog meer pijn voor de daders. Zo eenvoudig is het niet, en zo verminder je de kans op herval niet. Maar dat  krijg je niet gemakkelijk uitgelegd aan een wemelende wereld vol angst.

Poëzie kan daarbij helpen. Poëzie heelt de wonden die in veeleisende en soms blinde ongelijke maatschappij geslagen heeft. Poëzie zegt meer en in minder woorden dan proza. Poëzie maakt mild, verzacht als het een zilveren glans legt op woorden in een regenboog vol passie.

Enkele warme woorden wil ik vanavond nog richten tot mijn kantoorgenoten. Naar goede traditie is er het nieuwjaarsfeest dat gewoontegetrouw in hartje Gent wordt gevierd. Bij Bert, even mooi als vriendelijk. Hij belooft ons een mooie avond. Momenten van eenvoudige chic.

Ik zal er mijn assistenten en collega’s danken voor een jaar hard werken. Ik vraag ze om hongerig en gefocust te blijven, te dansen rond nieuwe ideeën.

Dankbaarheid als geheugen van het hart. Als vijand van onverschilligheid.

Daarna mag de nacht zich loshaken. De nacht, ultieme bewaker van het vrije denken.

delen op

Blijft u graag op de hoogte
van onze visie op advocatuur
en de actualiteit?
Geïnteresseerd in lezingen of studiedagen?

schrijf u in op onze nieuwsbrief

2019-02-01T14:11:47+00:00