>Middelvinger
Middelvinger

Door Hugo Camps – 24/05/2017 – Buitenspel

middelvinger

De middelvinger van Lukazs Teodorczyk  beheerste het einde van de competitie. Anderlecht liet weten dat het zou zwaaien met reprimandes, desnoods met een forse boete. Keeper Boeckx, schlemiel bij geboorte, haalde de schouders op en zei dat het om te lachen was. Een novum dat alleen in gedachten van voetballers opkomt – ik ken weinig mensen die voor een middelvinger in een deuk gaan.

Voetbalzeden, ze zijn niet meer wat ze waren.

Een voetbalfan heeft een klacht ingediend tegen Teodorczyk wegens belediging. Kansloze missie. De samenleving is doortrokken van gratuite gebaren ter vernedering van de ander. Op school heet dat pesten, in de kroeg afzeiken en in de sport heeft het geen naam, want daar is het zo vanzelfsprekend als regen. De middelvinger wordt daar gerekend tot instrumentele moraal, zoals puta’s en hoerenzonen ook ingeburgerde scheldwoorden zijn. Een voetballer die geen hoer als moeder heeft, telt niet mee. Het valt me nog mee dat kinderen met een open ruggetje niet in de vijandige beeldspraak worden betrokken.

Sport is het mekka van de verruwing van de samenleving, maar het wordt gelegitimeerd door het casinokapitalisme van bonden en instanties. De middelvinger van de Poolse Anderlechtspits als variant van neuspeuteren. Iedereen onschuldig.

Een middelvinger in het verkeer wekt woede en agressie. In het voetbal is het het spreken niet waard. Ik ken zelfs een voorzitter die in elke wedstrijd zijn middelvinger uitwerpt naar de scheids. Hij vindt dat grappig, zoals Boeckx. De macht van de betonmolen verheft de hand.

Niemand verwacht 22 lieverdjes op het veld. Maar scheidsrechters die de middelvinger tolereren vinden racisme ook relatief. Of een doodschop. Of een elleboogstoot. Zij reserveren normen en waarden voor een tearoomuitstapje met hun vrouw. Blijf dan in bed liggen.

In het rugby zie je nooit eens een speler de middelvinger opsteken. Daar lopen geen verwende en verwaande goudhaantjes rond. Wielrennen is al iets ruiger, maar het blijft bij een kopstoot in de sprint. De middelvinger is vooral het monopolie van voetbalproleten. Ik pleit voor een gemediatiseerde strafzaak. Met de moralistische pointe dat Bouwvakkers ook moeten uitkijken op hun steigers.

delen op

2017-05-24T12:00:37+00:00