>MRI-scanner
MRI-scanner

Door Hugo Camps – 12/04/2017 – Buitenspel

mri-scanner

Een juridisch onderzoekinstituut in Den Haag constateert dat de rechtsstaat de werkelijkheid achternaholt. Ieder jaar ontstaan er 4,3 miljoen nieuwe rechtsproblemen tussen burgers. 400.000 van die problemen worden niet opgelost. Of de rechtsstaat als containerbegrip dat langzaam leegloopt.

Dat mogen rechters en advocaten zich aanrekenen. De zakelijke markt wordt ruimschoots bediend door de advocatuur, maar de toegang tot rechtshulp voor de al dan niet ontspoorde burger hapert, heet het in het rapport van de onderzoekers. Het instituut vergelijkt rechtshulp met gezondheidszorg en komt tot de hilarische vaststelling dat als rechters en advocaten, artsen en verpleegsters zouden moeten vervangen de MRI-scanner alleen nog voor grote bedrijven zou werken.

Je hoort nog zelden het woord behoeftig vallen, terwijl het de motor van alle rechtshulp zou moeten zijn. Het wemelt van de clubs in de samenleving: seksclubs, golfclubs, thee- en taartclubs, maar een club van gedetineerden ken ik niet, althans niet spraakmakend. Zij moeten het zelf zien te redden, in een leven zonder samenleven. Vergeten en verworpen likken ze hun wonden en hun daden.

Over de behandeling van geïnterneerden in onze gevangenissen zou Louis-Paul Boon bij leven zeker een woeste filippica hebben geschreven. Belgische gevangenissen zijn de afvalberg van de rechtsstaat. Je kan er ongemerkt doodgaan, gek worden of toch geestelijk vermorzeld raken. Rechtshulp voor gedetineerden is een leeg refrein uit de jukebox van de politiek. Gelukkig heeft een  enkele advocaat nog mededogen.

In deze rechtsstaat is weinig tijd voor nazorg. Geïnterneerden zijn daar de grootste slachtoffers van. Migranten en asielzoekers zijn eveneens gevlekt door relatieve  onverschilligheid. Justitie is gebouwd op centralistisch beleid met weinig rubber in de fundamenten. Bevolkingsgroepen uit de periferie van het staatsmoralisme moeten zelf op zoek gaan naar een toeverlaat.

De rechtsstaat is als de kerk: selectief in de verontwaardiging, zuinig in hulp en erbarmen. In uw toga’s, mevrouw, meneer kan ik niet altijd een mens herkennen, vaak eerder een apparaat. Gemiste kans.

delen op

2017-04-19T21:21:40+00:00