>Orlando Sá
Sixties

Door Hugo Camps voor Van Steenbrugge Mediation – 12/05/2020 – Buitenspel

orlando sà

Orlando Sá blaakt van zelfvertrouwen. De Portugese centrumspits mag dan bij Standard weinig speeltijd hebben gekregen, hij staat scherp voor een nieuw avontuur. Sá was in het verleden een globetrotter die van Portugal over Polen naar China trok en de cultuur ging proeven in Israël, en op Cyprus met als laatste standplaats Standard Luik. Daar is hij weg, in wederzijdse overeenstemming. Als prille dertiger wil hij zich ankeren voor zijn laatste voetbaljaren.

In zijn eerste passage bij Standard was hij succesvol. Bij Legia Warschau en AFL Limassol werd hij zelfs smaakmaker van de competitie. In elke Belgische club zou de centrumspits een aanwinst zijn. Bij vlagen rommelt hij een defensie op een hoopje. In technische hoogstandjes kan hij ook mee. Hij heeft een neus voor de ideale schietpositie.

Orlando is geen meeloper. Hij heeft een eigen mening, al functioneert hij ook geruisloos binnen de ploegdiscipline. Maar hij is een Cartesiaan die zich niet laat opsluiten in 2 centimeter buitenspel. Over het antwoord van België op de coronacrisis was hij vernietigend. Amateurisme van de zuiverste soort. Hij is een spits met veel buitenland in het hoofd. Buiten de sport heet dat een kosmopoliet. Sá heeft dezelfde parler vrai als Ajacied Rafael van der Vaart.

Hij is geen maatschappelijke toerist, denkt na over leven en dood en heeft wat Marco van Basten ook had: een kritische blik op het wel en wee van de maatschappij. Daarom nog geen rebel, want in clubverband is hij graag inspirator van samenhorigheid. En altijd zoekt hij het meesterschap van de bal, want scoren zit hem in het bloed.

Orlando Sá is geen blinde stormram. Hij calculeert geschiedenis en traditie van de club in zijn spel. Dat heeft hij geleerd op zijn wereldreis waar hij zich een culturele passe-partout heeft eigen gemaakt. Sá is een uitvouwbare voetballer. In avonduren kunstzinnig wat zijn huwelijk met een Portugese zangeres die in 2007 nog op het Songfestival stond ook al aangeeft. Hij kan mooi dromen bij een fado.

Maar nu primeert eerherstel als voetballer. Bij Standard heeft hij nog weinig gespeeld. Dat vreet aan de geboren spits die op zoek is naar sportieve revanche. Orlando wil spelen en scoren. Altijd. Zoals een echte spits heeft hij de wil om te doden en dat kan niet vanop de reservebank. Sá begint gelouterd aan een nieuw avontuur. Met een nieuwe zaakwaarnemer die maatschappelijk ook verder kijkt dan de cornervlag. Het huwelijk met Van Steenbrugge Mediation ervaart hij als een impuls voor een mooi slotakkoord aan zijn carrière.

Orlando Carlos Braga de Sá is herboren. Hij heeft huidhonger naar een stugge mandekker.

*                *              *

Een column geschreven door Hugo Camps voor Van Steenbrugge Mediation
Beeld Hugo Camps © Michiel Hendryckx

delen op

2020-05-12T12:02:53+00:00