>Sharia
Sharia

Door Hugo Camps – 29/04/2017 – Buitenspel

sharia

Ik heb de tijd nog gekend dat abortustreinen op weg naar Nederland vol zaten met tieners en jonge dames. Af en toe zag je een vrouw van latere leeftijd bleekjes uit het raam staren.  Het was geen vrolijk gezelschap. Er hing een loden sfeer in de coupés. Iedereen ingekeerd naar zichzelf, beloken blik zelfs. Mannen zag je niet in het treincompartiment.

Het was de tijd dat abortus in België nog illegaal was en vrouwen naar klinieken in Nederland moesten gaan om geholpen te worden in hun radeloosheid. Bij de terugreis bleef het onwezenlijk stil. Er was iets weggenomen.

Abortustreinen zijn gelukkig verleden tijd. Vandaag zijn het moslima’s die in Londen en Birmingham op zoek gaan naar morele steun bij zogenaamde shariaraden. Juriste Machteld Zee schreef een essay over de shariaraden in Groot-Brittannië. Vrouwen die uit hun islamitische huwelijk willen breken, hebben kennelijk behoefte aan religieus advies.

Sinds 1981 kunnen  moslims in Engeland problemen over erf- en huwelijkszaken voorleggen aan de shariaraad. In de Lage Landen bestaan die shariaraden niet, althans, ze maken zich niet bekend. Vandaar de pendeltochten van wanhopige moslima’s naar Londen en vooral Birmingham. De behoefte om ook voor de islamitische wet te kunnen scheiden is voor sommige islamitische vrouwen urgent. Alleen al omdat ze in hun land van herkomst de doodstraf kunnen krijgen voor overspel zolang het islamitische huwelijk niet is ontbonden. Mannen moeten niet naar de shariaraad voor een scheiding. Zij mogen hun vrouwen verstoten à la carte.

De kadi (rechter) van de Londense shariaraad is niet gauw geneigd een scheiding uit te spreken. In Birmingham is de sfeer liberaler, al gelden ook daar strikte normen voor een echtscheiding. Verliefd worden is geen argument. Alleen als er sprake is van geweld en bij langdurige afwezigheid van de man, is een echtscheiding mogelijk. Terloops, joodse vrouwen konden vroeger ook een beroep doen  op rabbinale rechtbanken, maar die zijn niet langer gemachtigd om een scheiding uit te spreken.

Het is triest dat Vlaamse en Nederlandse moslima’s de trein naar Birmingham moeten nemen om uit hun huwelijkse gevangenis te breken. Het is een reis naar religieuze en juridische schizofrenie en van een beetje lekker eten weten ze ook niets, in Birmingham.

delen op

2017-04-29T07:48:45+00:00