>Tegenspraak
Tegenspraak

Door Walter Van Steenbrugge – 12/05/2017 – Uit eigen huis

tegenspraak

Elke nieuwe dag heeft een eigen gezicht en de ene vrijdag is de andere niet.

Vorige vrijdag was het hier feest wegens de redding van voetbalclub Deinze, maar deze ochtend las ik in de krant over de ondergang van Westerlo, het sympathieke clubje uit de Kempen.

Het spookte vaak in het Westelse Kuipke, dat hebben vele topploegen ervaren, maar nu heeft het spook meedogenloos in eigen rangen toegeslagen.

Het BAS besliste zopas Moeskroen een licentie te verlenen waardoor het degradatielot van Westerlo bezegeld werd.

Voorzitter Herman Wijnants heeft wellicht de zwartste maanden uit zijn presidentschap  meegemaakt. Op 4 maart, in minuut 91, was het behoud in de hoogste klasse nog verzekerd maar luttele seconden er na, vloog nog een bal in het net van de Kemphanen. Om enkele weken later ook het juridische hanengevecht met het Waalse Moeskroen te verliezen.

Wijlen Jan Wauters zou het noodlot in een Griekse tragedie meesterlijk hebben beschreven.

Herman Wijnants, een voetbalvoorzitter als met de hand gemaakt, staat liever stil bij kleine gelukjes dan bij grote bombarie, immer minzaam. Maar nu oogde hij furieus. Hij verdenkt Moeskroen van onfrisse geldstromen, aangestuurd door makelaars, grossierend in ranzigheid. Wijnants wil nu naar de burgerlijke rechtbank maar weet dat er binnen de Pro League een overeenkomst bestaat, dat wie procedeert meteen uit die Pro League wordt geflikkerd.

De Pro League die de fair play predikt maar zelf geen fair trial duldt, en zelfs de toegang tot de rechter verbiedt.

Hoeveel pretentie en intellectuele gewichtloosheid kan een zelfverklaarde sportfederatie zich aanmeten?

Eerlijke procesregels met een waarborg op volle tegenspraak moeten binnen de sportwereld nog uitgevonden worden.

Het is bij menige sportbond tijd voor een catharsis, een zuivering. De zelfbedieningsrechtspraak moet dringend gestopt. Want voor de individuele sporter, de sportclub en ook voor de supporter zijn de belangen niet gering.

Ook de jungle van de makelaars mag best eens een darmspoeling ondergaan.

Meer transparantie, en geen dubbele petjes meer, want tegelijk én voor de speler én voor de club optreden, wekt tegenstrijdige belangen op.

Er is dus nog heel wat werk aan de sportwinkel.

Voor mij zit de week er nu bijna op.

Straks nog een teamvergadering en dan is er tijd voor een klein feestje.

Het is deze week 29 jaar dat ik met Christine Mussche de toga deel. Haar zin voor rechtvaardigheid en gelijkheid heeft me geïnspireerd evenals haar afschuw voor machtsmisbruik.

Maar vandaag wordt ook de grootmeester van het woord, Hugo Camps, een jaartje ouder. Ik salueer hem bij deze en kijk uit naar nieuwe beklijvende spurtteksten.

Maar ook hef ik straks het glas op U, luisteraar. Ik sprak steeds Uw richting uit. Het zou mooi zijn Uw wederwoord en inzichten te mogen kennen, want niets gaat boven tegenspraak, de basis van de rechtsstaat.

Walter Van Steenbrugge in Nieuwe Feiten, na het middagjournaal van 12 mei 2017 op Radio 1 (herbeluister).

delen op

Blijft u graag op de hoogte
van onze visie op advocatuur
en de actualiteit?
Geïnteresseerd in lezingen of studiedagen?

schrijf u in op onze nieuwsbrief

2018-06-05T21:58:51+00:00