>Tweede Human Rights Unltd. Fried van Hoof aWard

Door Walter Van Steenbrugge – 08/11/2016 – In de kijker

tweede human rights unltd. fried van hoof award

“C’est dans l’angoisse que l’homme prend conscience de sa liberté” (Sartre)

Over de Fried van Hoof aWard

In tijden waarin het teloorgaan van vrijheden en het aantasten van mensenrechten jammer genoeg alomtegenwoordig zijn, is bijzondere aandacht voor  de fundamentele rechten en vrijheden van de mens des te meer op zijn plaats.

Nu bijna een jaar geleden werd de allereerste ‘Fried van Hoof aWard’ uitgereikt aan Ellen Vermeulen.

De mensenrechtenprijs ter ere van wijlen professor Godfried ‘Fried’ van Hoof.

Als Nederlandse academicus en advocaat was hij één van de belangrijkste figuren die de Europese rechtspraak inzake mensenrechten door de jaren heen gestalte en uitstraling gaf.

Zijn levenswerk inspireerde ons om jaarlijks een prijs uit te reiken aan zij die in Nederland of België grensverleggend zijn geweest in de vrijwaring van de mensenrechten.

Nominaties 2016

Op zaterdag 5 november kwam de jury bijeen in Utrecht om uit 12 uiteenlopende projecten en bijzondere initiatieven de genomineerden voor de Fried van Hoof aWard 2016 te selecteren. Werden genomineerd (in alfabetische volgorde): 

‘Because we carry’ en ‘Missie Live for Lives’

Twee kleinschalige initiatieven met een grootschalige waarde voor de gevluchte en hulpeloze. Gedragen door vrijwilligers met een bijzonder engagement als compensatie voor de besluiteloosheid en inertie van de overheidsorganen van de verschillende lidstaten van de Europese Unie. Hun actieve daadkracht en jeugdig enthousiasme springen in het oog, kortom, jonge Nederlanders die hun kop boven het maaiveld durven steken en eventuele gevaren niet uit de weg gaan.

Links: Because we carry en Missie Live for Lives

Kamagurka en Herr Seele

Kamagurka, in zijn begincarrière cartoonist bij Charlie Hebdo, rebelleert samen met collega-cartoonist Herr Seele, met beelden en humor. In tijden waarin cartoonisten onder zware dreiging leven, willen ze met hun cartoons die via sociale media de hele wereld rondgaan extreme schendingen van de mensenrechten aan de kaak stellen. Kunst en humor in de bres voor mensenrechten.

Michel Visart 

Michel Visart, RTBF-journalist, werd binnen de 24 uur nadat hij vernam dat zijn dochter één van de slachtoffers was van de bomaanslag op 22 maart 2016 in het metrostation Maalbeek te Brussel gecontacteerd door de RTBF.  Hij bracht geen boodschap van wraak of haat, maar riep op tot respect en tolerantie, en verwees hierbij naar de waarden waarvoor zijn dochter, juriste, opkwam zoals rechtvaardigheid, gelijkheid en tolerantie. Zijn getuigenis is van een bijzondere waarde tegen de achtergrond van angst en het optrekken van muren in tijden van extreme nadruk op veiligheid en repressie. Een onwezenlijk beklijvende en krachtige boodschap.

Vranckx & De Nomaden “Het nieuwe Turkije

In een jaar waarin Turkije zich volledig distantieert van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens waaronder de beknotting van het recht op vrije meningsuiting en journalistieke vrijheden trokken Ellen Pollard en Marie De Hert naar Istanbul om de toestand ter plaatse vast te stellen, dit in het kader van het digitaal platform “Vranckx & De Nomaden”. Rudi Vranckx die al jaar en dag schendingen van mensenrechten in beeld brengt , tegen de stroom in, geeft de microbe door aan ‘De Nomaden’, veelbelovende  jonge Vlaamse storytellers. Een knap staaltje journalistiek.

Wij Zijn Hier

Vluchtelingen, ‘sans papiers’ en uitgeputte asielzoekers maken zich zichtbaar en komen zelf op voor de rechten die ze niet hebben of krijgen. Verstoken van alle basisrechten willen ze de wereld attent maken op hun bestaan en de verregaande discriminatie waartegen ze dag in dag uit moeten opboksen. Dat ze ook mensen zijn is de boodschap die elkeen wakker moet schudden die bekommerd is om mensenrechten.

Link: Wij Zijn hier

Uitreiking

De award wordt uitgereikt op vrijdag 2 december 2016 in de Cultuurkapel Sint-Vincent te Gent (Sint-Antoniuskaai 10 – parkeren kan in de omliggende straten of in Parking Ramen gelegen te Ramen 23, op 10 minuten wandelafstand van de Cultuurkapel).

De uitreiking start om 20.00 uur met gastvrouw Fien Sabbe.

Muzikale duizendpoot Nils De Caster (o.a. The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra, The Broken Circle Breakdown Band) zorgt voor de melodieuze  intermezzo’s .

Hopende u te mogen verwelkomen,

Hartelijke groet,

Stichting Fried van Hoof

Marion van Hoof-Ward – Prof. Em. Pieter Van Dijk – Prof. dr. Barbara Oomen – Prof. dr. Yves Haeck –Em. Raadsheer Henri Heimans – Prof. dr. Fred Verzijlbergen – Prof. dr. Joachim Meese – Mr. Walter Van Steenbrugge

delen op

Blijft u graag op de hoogte
van onze visie op advocatuur
en de actualiteit?
Geïnteresseerd in lezingen of studiedagen?

schrijf u in op onze nieuwsbrief

2018-06-05T22:08:37+00:00