>Voetbalkunst
Voetbalkunst

Door Walter Van Steenbrugge – 19/10/2015 – Uit eigen huis

Voetbalkunst

Toen deze ochtend mij de microfoon werd aangereikt aan wie ik de rest van de week mijn dagboek toevertrouw, dacht ik dat die uit een ver verleden moet komen.

Het microfoonexemplaar heeft de vorm van een groot stuk broccoli, wellicht ergens door de BRT aangekocht in de jaren 70.

Onmiddellijk stak een vleugje melancholie op. Zou deze microfoon misschien nog omvingerd geweest zijn door radio-icoon Jan Wauters naar wie de prijs werd genoemd voor de grootste taalbolleboos uit de media en die vorige week zo een schitterende winnaar kreeg?

Jan Wauters staat symbool voor taalvirtuositeit, voor een woordsouplesse die aan de pedaalslag van Eddy Merckx doet denken.

Het mooiste stukje radiotaal ooit, kwam dan ook van Wauters. Remember Bologna 1990. Engeland België. Kwartfinale WK-voetbal.

De Britten deinsden diep in de verlengingen achteruit, speelden de bal rond uit schrik voor de Duivels en speculeerden op strafschoppen. Jan Wauters waarschuwde voor dit voetbalgedrag en verwees naar de voetbalgoden.

Luttele seconden later scoorde Platt een goal, uit het niets.

Toen sprak Jan tot de huiskamer met stroom op de stembanden. Ook uit het niets, reeg hij de woorden aan elkaar, leven en lot overschouwend. Citaat: “We spelen niet meer, wat is voetbal onrechtvaardig, het lot heeft toegeslagen, blind, het voetballot, het menselijk lot, het slaat toe, het slaat je met verstomming. Engelsen die al op de penalty’s mikten en ik die toen zei wordt dat niet bestraft, nee, want de voetbalgoden zijn blind zoals alle goden.” Einde citaat.

In het doel stond toen Michel Preud’homme die later, in 1994, nog gekroond werd tot de beste doelman van de wereld.

Gisteren stond diezelfde man voor de dug-out van zijn club, nauwelijks een dubbel etmaal na de dood van zijn stiefvader.

Preud’homme bezorgde mij kippenvel en springtij in het hart.

Enkele weken terug zag ik zijn ogen na de pandoering in Napels. Ze waren grenzeloos aangrijpend. Ogen die om asiel smeekten. Na een offensief tegen het eigen lichaam daar ergens tussen Capri en Lampedusa.

Maar Preud’homme werkte verder en bleef trouw aan zijn levenscredo: “Passie overwint alles”. Passie waar het verstand bij verstilt.

Een heel grote meneer.

Nooit mist in het hoofd, geen balkonscène is aan hem besteed, ook geen jubelcantate, smeedt geen affaires met de toekomst, heeft geen tijd voor gluiperds met mooie praatjes en is nooit in voor ronkende parlando’s over eigen glorie en historie.

Ik wil graag een deal met hem maken.

Ik voor enkele dagen zijn terreinknecht, en hij mee met mij, in toga, naar het tribunaal.

Zijn onstuimigheid en zin voor perfectie zou menige aanklager doen verbleken.

Michel zou in operatie De Kelk de Paus uit het Vaticaan sleuren, het onrecht uit het hermelijn van enkele soepjurken jagen.

Mocht Jan Wauters nog geleefd hebben, hij had gisteren zijn proza, zijn poëzie in het licht van de ziel van Michel laten schijnen.

Of hoe voetbal en kunst vele raakpunten hebben. En schijn kunnen afleggen die anderen ophouden.

Walter Van Steenbrugge in Nieuwe Feiten, na het middagjournaal van 19 oktober 2015 op Radio 1. U kan alle journalen hier beluisteren.

delen op

Blijft u graag op de hoogte
van onze visie op advocatuur
en de actualiteit?
Geïnteresseerd in lezingen of studiedagen?

schrijf u in op onze nieuwsbrief

2018-06-05T22:25:26+00:00