>Werkstraf
Werkstraf

Door Hugo Camps – 27/09/2017 – Buitenspel

werkstraf

Wayne Rooney kreeg 100 uren werkstraf wegens dronken rijden. De rechter oordeelde dat de voetballer daarmee tot bezinning zou komen over zijn roekeloze levensstijl met drank en vrouwen.

100 uur werkstraf als katarsis? Niet voor een wereldbekende voetballer die in elk huis waar hij voorbijkomt cake en koffie wordt aangeboden. De ballenjongens staan ook klaar om de legende van ManUnited bij te staan in het ongemak. Ze willen er zelfs voor betalen.

Werkstraf pretendeert een pedagogische draai van een vonnis. Een sanctie kun je het zelden noemen. Rooney wil best een paar uurtjes schoffelen in een park in Liverpool. De kelder van een bibliotheek witten kan ook nog. Of onkruid wieden tussen de klinkers. Rommelen in de buitenlucht is voor een voetballer niet echt een straf. Ik zie hem al staan op een Liverpoolse ventweg, armen op de schop, keuvelend met de chef onkruid, tussendoor een selfie met een kortgerokte fan. De werkstraf van Rooney is een wandeling over herfstbladeren. Denk vooral niet dat hij rekken moet vullen in de kantine van de lokale bibliotheek. Dat is te vernederend. De auto wassen van de vrouw van de procureur-generaal? Ook uitgesloten: voetballers in de Premier League zijn bronstige wezens.

De werkstraf zoals ze ook hier wordt toegepast, is een gunstregime. 100 dagen labeur in een zoutmijn zou pas een straf zijn. Maar Rooney zal zelfs niet één afvoerputje moeten legen. Even voor een klas pubers gaan staan met een lichte schuldbekentenis volstaat.

Werkstraffen zijn een farce. Een noodgreep ook om de overbevolking in de gevangenissen te verlichten. Ze krijgen het cachet van een gehumaniseerde rechtstaat mee, maar het humanisme is eerder lucratief dan sanctionerend. En berekend humanisme is een contradictio in terminis.

Het afschrikkingseffect van 100 uur werkstraf is in het geval van Wayne Rooney nihil. Er is nood aan een canon van werkstraffen. Maar zo ver zal het niet komen, want ook in de uitdeling van werkstraffen is de witteboordenreflex zeer aanwezig. De werkstraf blijft een waterhoofd zonder objectivering van de sanctie.

delen op

2017-09-27T16:28:45+00:00